Kurka, kurki,
czyli jesienne widzimisię :)
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- szpinak ok 250 g
- ser feta 1/3 kostki
- czosnek 3-4 ząbki
- łyżka masła
- przyprawa do kurczaka, sól pieprz
Sos:
- 500 g kurek
- 500 ml śmietany 18%
- duża cebula
- olej
- sól i pieprz
Na rozgrzanym maśle podsmażyć rozdrobniony czosnek, wrzucić do niego szpinak, poddusić troszkę. Zdjąć z gazu szpinak i do niego dodać pokrojoną w kosteczkę fetę.
Pierś ponacinać- zrobić "kieszonki", nadziać ją szpinakiem. Doprawić mięso przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem. Gotowe kieszonki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec w 180 stopniach ok 45- 50 minut.
W tym czasie rozgrzać olej, podsmażyć pokrojoną w krążki cebulkę, dodać grzybki. Podsmażyć wszystko, aż grzybki ładnie puszczą sok i zmiękną, następnie doprawić do smaku i wlać śmietankę. Podsmażać aż śmietanka zgęstnieje.
Upieczone piersi, pokroić w grube plastry i delikatnie dodać do kurek. Chwilę razem poddusić.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz