piątek, 16 sierpnia 2013

Clafouti, czyli malinowy zakalec.

Świeże maliny zapieczone w cieście "prawie" naleśnikowym.

 

Składniki:
  •  0,5 kg świeżych malin
  • 200 ml mleka 3,2%
  • 3/4szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki śmietany kremówki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru

Jajka zmiksować z cukrem, mąką i solą.
Dodać mleko, śmietanę i cukier waniliowy- dalej miksować.
Do formy do tart  wsypać maliny i równomiernie rozłożyć, a następnie zalać ciastem.
Piec 40 min w 180 stopniach.
Oprószyć cukrem pudrem.
(Po wyjęciu z piekarnika ciasto jest jeszcze bardzo miękkie i wyrośnięte, ale podczas stygnięcia opadnie i zgęstnieje).



1 komentarz:

  1. Dzień dobry, jestem zainteresowana współpracą z Pani blogiem, proszę o kontakt:) wspolpraca@armadeo.pl

    OdpowiedzUsuń