niedziela, 27 maja 2012

tort śmietanowo- truskawkowy

Tort Obłoczek, 

czyli śmietankowo- truskawkowo- bezowa 

porcja szczęścia.







Pierwszy biszkopt,
pierwszy torcik,
przy pełnej współpracy z mamą.

Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 250 g cukru
  • 125 g mąki ziemniaczanej
  • 125 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa śmietanowa:
  • 3 śmietany 36%
  • mini beziki ok 30 sztuk
  • żelatyna
  • mleko
  • 125 g cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy

Ponadto:

  • 0,5 kg truskawek
  • kieliszek wódki
  • starta czekolada mleczna ok 2 paski

1. Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Porcjami do białek dodawać cukier, gdy przestanie być wyczuwalny w białkach dodawać po 1 żółtku. Miksować chwilę.
Do osobnej miski przesiać obie mąki i proszek do pieczenia, po czym dodawać je do jajek- również porcjami. Miksować jeszcze 5 minut. Ciasto biszkoptowe wylać na tortownicę- wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tarą.
Włożyć ciasto do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok 30 minut do suchego patyczka.

2. Przygotować żelatynę. ......Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder i cukier waniliowy i dalej ubijać. Ostudzoną żelatynę dodać do śmietanki. Miksować minutkę.

3. Zimny biszkopt przekroić na 3 części, nasączyć alkoholem każdą część. Przełożyć śmietaną, pokruszonymi bezami i ćwiartkami truskawek. Bok tortu można ozdobić śmietaną i pokruszonymi bezikami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz