Tort Obłoczek,
czyli śmietankowo- truskawkowo- bezowa
porcja szczęścia.
Pierwszy biszkopt,
pierwszy torcik,
przy pełnej współpracy z mamą.
Biszkopt:
- 5 jajek
- 250 g cukru
- 125 g mąki ziemniaczanej
- 125 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa śmietanowa:
- 3 śmietany 36%
- mini beziki ok 30 sztuk
- żelatyna
- mleko
- 125 g cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
Ponadto:
- 0,5 kg truskawek
- kieliszek wódki
- starta czekolada mleczna ok 2 paski
1. Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Porcjami do białek dodawać cukier, gdy przestanie być wyczuwalny w białkach dodawać po 1 żółtku. Miksować chwilę.
Do osobnej miski przesiać obie mąki i proszek do pieczenia, po czym dodawać je do jajek- również porcjami. Miksować jeszcze 5 minut. Ciasto biszkoptowe wylać na tortownicę- wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tarą.
Włożyć ciasto do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok 30 minut do suchego patyczka.
2. Przygotować żelatynę. ......Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder i cukier waniliowy i dalej ubijać. Ostudzoną żelatynę dodać do śmietanki. Miksować minutkę.
3. Zimny biszkopt przekroić na 3 części, nasączyć alkoholem każdą część. Przełożyć śmietaną, pokruszonymi bezami i ćwiartkami truskawek. Bok tortu można ozdobić śmietaną i pokruszonymi bezikami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz