Szybkie ciasto dla zapracowanych, ale efekt i tak przerósł moje najśmielsze oczekiwania. Pierwsze ciasto bananowe, ale na pewno jeszcze do powtórki.
Składniki:
1 i 1/2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka zmielonego cynamonu
2 dojrzałe banany
2 jajka
100g roztopionego masła
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
70g drobno pokrojonych suszonych śliwek
3/4 szklanki cukru
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka zmielonego cynamonu
2 dojrzałe banany
2 jajka
100g roztopionego masła
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
70g drobno pokrojonych suszonych śliwek
2. Banany obrać ze skórki i w miseczce dokładnie rozgnieść je widelcem.
3. Wymieszać energicznie łyżką rozgniecione banany, jajka, masło i aromat.
4. Do mokrych składników dodać suche i krótko wymieszać do zwilgotnienia składników. Wsypać suszone śliwki, zamieszać.
5. Ciasto przełożyć do korytka. Wierzch ciasta można posypać orzechami.
6. Ciasto piec w temperaturze 190 stopniach przez około 55 minut. Ja piekłam przez 45 minut i 10 minut zostawiłam w rozgrzanym, ale wyłączonym piekarniku. Po pierwszych 20 minut musiałam okryć folią gdyż się spiekało i pękło.
7. Po wyjęciu z piekarnika odczekać chwilę i wyjąć z foremki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz