sobota, 9 czerwca 2012

sos pieczarkowy na pikantnie


Szybko, łatwo i niedrogo.

 

Składniki:
  • 0,5kg pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • ok 150 ml kwaśnej śmietany 12%
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1,5 łyżki ostrej papryki w proszku
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła
  • makaron/ pieczywo


Podsmażyć drobno posiekaną cebulkę na maśle, gdy się zeszkli dodać czosnek i pieczarki (dość grubo pokrojone). Podsmażać ok 5 minut. 
Dolać bulion warzywny i doprawić ostrą papryką. Gotować by odparować połowę bulionu, zaprawić śmietanką, doprawić solą i pieprzem. 
Dodać sok z cytrynki- w ten sposób złagodzimy ostry smak.

I osobisty sposób podania.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz