poniedziałek, 11 czerwca 2012

Zapiekanka szpinakowa z tortellini.



Składniki:
  • 250g ser feta
  • żółty ser typu Gouda
  • ok 900g mrożonego szpinaku- nierozdrobnionego
  • cebula
  • czosnek- 4 ząbki
  • 2 łyżki masła
  • paczka pierożków Tortellini z mięsem
Sos beszamelowy:
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 2,5 szklanki mleka
  • sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa 
W garnku rozpuść masło, wsyp mąkę i smaż 1 min. dokładnie mieszając. Rozprowadź zasmażkę mlekiem i gotuj aż zgęstnieje ok 10-15 min cały czas mieszając. Dopraw i dokładnie wymieszaj.

Ugotować tortellini, odcedzić.
Masło rozpuścić, podsmażyć cebulkę, pod koniec dodać drobno posiekany czosnek oraz szpinak. Podsmażyć a pod koniec smażenia dodać fetę pokrojoną w kostkę.

Naczynie żaroodporne natłuścić, na sam spód położyć pierożki, polać je beszmalem i dodać szpinak, zrobić kilka warstw pierożkowo- szpinakowych. Wierzch zapiekanki posypać żółtym, startym serem.
Zapiekać 30 min. w 180 stopniach.













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz