poniedziałek, 25 czerwca 2012

Pina colada

Kokos, ananas i puszysty biszkopt.
Trochę słońca w deszczową pogodę :)

Składniki na biszkopt:
  • 5 jajek
  • 250 g cukru
  • 125 g mąki ziemniaczanej
  • 125 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
1. Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Porcjami do białek dodawać cukier, gdy przestanie być wyczuwalny w białkach dodawać po 1 żółtku. Miksować chwilę.
Do osobnej miski przesiać obie mąki i proszek do pieczenia, po czym dodawać je do jajek- również porcjami. Miksować jeszcze 5 minut. Ciasto biszkoptowe wylać na blachę- wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tarą.
Włożyć ciasto do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok 30 minut do suchego patyczka.

Składniki na kokosowy blat:
  • 4 białka
  • 1 szkl. cukru
  • szczypta soli
  • 200g wiórek kokosowych


Białka ubić ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania  dodawać cukier i nadal miksować. Na koniec wmieszać wiórki. Ciasto rozsmarować na  blasze  i piec ok 20 minut w temp 180 stopni aż się zarumieni. Wystudzić.


Składniki na krem:
  • 1 puszka ananasa
  • 1 budyń śmietankowy w proszku
  • 1 łyżka cukru
  • 4 żółtka
  • 250g masła roślinnego
  • wiórki kokosowe do posypania


Ananasa odcedzić. Powinno nam zostać ok 1/3 litra zalewy. Odrobinkę odlać do szklanki a resztę zagotować z cukrem. W odlanej części rozprowadzić budyń i wlać na gotującą się zalewę. Zagotować.  Zdjąć z ognia, wystudzić.
Masło utrzeć dodając po jednym żółtku. Następnie do utartego dodajemy powoli wystudzony a' la budyń i dokładnie miksujemy. Odłożyć ok. 2 łyżki masy do osobnej miseczki. Ananasa pokroić w kawałeczki i dodać masy. Wymieszać.
Masę ananasową wyłożyć na wystudzony biszkopt, przykryć spodem kokosowym i posmarować go masą bez ananasów. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi.


Mi osobiście smakiem przypomina 'weselne' ciasto. :)

1 komentarz: