Zapiekanka z Nachosami
Łączy smaki rodem z Meksyku
Składniki:
-paczka ok 200g nachosów pikantnych
-ok 0,5 kg piersi z kurczaka
-250 g sera Gouda
-200g oliwek
-500g pomidorków koktajlowych
-1 duża papryka
-1 duża cebula
-2 łyżki oleju
-przyprawa "gyros"
Sos czosnkowy:
-4 łyżki majonezu
-pół dużego jogurtu naturalnego
-garść świeżej rzeżuchy
-łyżka świeżego koperku
-4 ząbki czosnku
-sól i pieprz do smaku
Pierś z kurczaka pokroić na małe kawałki, cebulę w półksiężyce- wszystko obsypać przyprawą "gyros". Na rozgrzanym oleju podsmażyć kurczaka, pod koniec smażenia dodać cebulkę i chwilkę poddusić by zmiękła.
Pokroić w dużą kostkę paprykę, pomidorki pokroić na ćwiartki, oliwki na pół, ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odsączyć kukurydzę.
Na spód naczynia żaroodpornego wrzucić prawię całą paczkę nachosów (zostawić garść do udekorowania). Na nachosy położyć kurczaka z cebulką, potem dodać paprykę, kukurydzę, pomidorki i oliwki. Wszystko posypać startym serem.
Zapiekać ok 40 min w 180 stopniach.
Po wyjęciu z pieca udekorować nachosami, podawać z sosem czosnkowym.
Smacznego!
-paczka ok 200g nachosów pikantnych
-ok 0,5 kg piersi z kurczaka
-250 g sera Gouda
-200g oliwek
-500g pomidorków koktajlowych
-1 duża papryka
-1 duża cebula
-2 łyżki oleju
-przyprawa "gyros"
Sos czosnkowy:
-4 łyżki majonezu
-pół dużego jogurtu naturalnego
-garść świeżej rzeżuchy
-łyżka świeżego koperku
-4 ząbki czosnku
-sól i pieprz do smaku
Pierś z kurczaka pokroić na małe kawałki, cebulę w półksiężyce- wszystko obsypać przyprawą "gyros". Na rozgrzanym oleju podsmażyć kurczaka, pod koniec smażenia dodać cebulkę i chwilkę poddusić by zmiękła.
Pokroić w dużą kostkę paprykę, pomidorki pokroić na ćwiartki, oliwki na pół, ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odsączyć kukurydzę.
Na spód naczynia żaroodpornego wrzucić prawię całą paczkę nachosów (zostawić garść do udekorowania). Na nachosy położyć kurczaka z cebulką, potem dodać paprykę, kukurydzę, pomidorki i oliwki. Wszystko posypać startym serem.
Zapiekać ok 40 min w 180 stopniach.
Po wyjęciu z pieca udekorować nachosami, podawać z sosem czosnkowym.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz